Olen viettänyt viimeisen kuukauden niin hitaan yhteyden päässä, ettei kärsivällisyyteni ole riittänyt blogin päivittämiseen. Nyt yritän taas.

Ystäväni Anna lähti eräänä kultaisena 1990-luvun puolivälin kesänä diplomi-insinööriopintojensa tiimoilta kesätöihin Amsterdamiin. Hänen sieltä palattuaan kokoonnuttiin usein hauskojen iltojen jälkeisinä vähemmän hauskoina päivinä kokkaamaan ja syömään tätä hollantilaisessa opiskelijakommuunissa opittua pastaruokaa.

Sunnuntaifusillit noin neljälle

1 sipuli
1 kesäkurpitsa
1 munakoiso
1 parsakaali
tuoreita herkkusieniä
4 tomaattia tai sopivasti tomaattimurskaa
purkillinen oliiveja
1 tai 2 pakettia pekonia
ainakin 1 purkki smetanaa
(muita vihanneksia sekä mausteita mielikuvituksen ja mieltymysten mukaan)

runsaasti fusilli-pastaa tai gnoggheja

Otetaan mahdollisimman suuri pannu. Pilkotaan ainekset sopivan suuriksi paloiksi, ja kypsennetään pannulla. Alkuperäisessä reseptissä ei välitetä eri vihannesten erilaisista kypsentymisajoista tuon taivaallista, vaan kaikki pannaan pannuun sitä mukaan kuin ne saadaan pilkotuksi. Pilkotun pekonin voi toki ruskistaa pannulla ensimmäisenä.

Kun vihannekset ovat kypsiä (ei tarvitse jättää rapsakaksi), lisätään smetana ja mausteet. Pasta on jossain välissä myös keitetty niin suuressa kattilassa (meidän joukkiomme käytti aikoinaan viiden litran avanti-kattilaa joka oli minun ja ystäväni Merin yhteisomistuksessa) että kastike voidaan kaataa pastan seuraksi kattilaan.

Päälle kannattaa vielä ripotella reippaasti parmesaania tai grana padanoa. Ja ylijääneen ruoan voi syödä kylmänä illemmalla!