Suomalaiset on opetettu jo viettämään halloweenia (veikkaan että nykypäivän lapset eivät edes tiedä Pyhäinpäivästä, jolloin viedään kynttilöitä hautuumaalle ja muistetaan poisnukkuneita rakkaita) ja ystävänpäivää (tässä kohdin markkinamiehet sentään ymmärsivät muokata asiaa edes hiukan suomalaisia vähemmän vaivaannuttavaksi). Kiitospäivä sen sijaan on vielä tuottamatta Suomeen. Päätimme ryhtyä korjaamaan tätä epäkohtaa kulttuurissamme järjestämällä eilen Kiitospäivän illallisen. Thanksgiving tosin oli edellispäivänä, mutta sitä ei tiennyt kukaan vieraistamme, kuten ei varmaan kukaan tämän blogin lukijoistakaan. Kiitospäivää siis vietetään marraskuun viimeisenä torstaina muistellen amerikan historian varhaisvaiheita. Meidän Kiitospäivämme aiheena taas oli kiitos niille, jotka auttoivat meitä taannoisessa muutossa. Ensi vuoteen mennessä ilmaantunee uusia kiitollisuuden aiheita, tätä perinnettä on jatkettava!

Kiitospäivän illallismenu oli seuraavanlainen: Kalkkuna, pippurikastike, karpalokastike, perunamuusi, vihreitä papuja salotin ja mantelien kera, ruusukaalia pekonilla ja sipulilla höystettynä sekä tietenkin tärkein, kalkkunan täyte. Jälkiruoaksi tarjosin amerikkalaisen version omenahyveestä jäätelön kanssa. Ilta oli amerikkalaiseen tapaan alkoholiton, juomina jääteetä, kivennäisvettä, kahvia ja teetä. Kalkkuna oli epäortodoksisesti fileerulla - kokonaista kalkkunaa en saanut kaupungista metsästetyksi. Perunamuusi oli länsivirginialaisen ohjeen mukainen, hyvin runsaasti voita ja nesteenä maitoa.

Ystäväni Amy oli suurena apuna lähettäessään minulle omia reseptejään:

Green Beans with Shallots and Almonds


1 pauna vihreitä papuja (käytin pakasteita, puolitoista 300 g pussia)
2 rkl oliiviöljyä
1/4 kuppia salotteja (silppusin kolme kappaletta)
2 rkl tuoretta persiljaa silppuna
1 rkl tuoretta oreganoa silppuna
2/3 kuppia mantelilastuja kevyesti paahdettuna

Keitä vähässä suolavedessä papuja noin 3-4 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä. Valuta ja siirrä kulhoon. Kuumenna öljy pannulla, lisää salotit ja kuullota 4-5 minuuttia. Lisää salotit ja yrtit papujen joukkoon, sekoita kevyesti. Siirrä tarjoiluastiaan ja koristele mantelilastuilla. Tämä ruoka olisi pitänyt tarjota laajalta lautaselta, jonka reunoilla olisi ollut sitruunalohkoja. Sitruunamehua olisi voinut puristaa papujen päälle. Minä reunustin pavuilla paistivadin, siis kehystin kalkkunan.

Grandma´s Bread Stuffing

30 viipaletta vaaleaa leipää
2 rkl voita
1 iso sipuli hienonnettuna
2 vartta selleriä hienonnettuna
2 munaa kevyesti vatkattuna
2 kuppia kanalientä
2 tl hierottua salviaa
1 tl valkosipulijauhetta
suolaa ja pippuria

Paahda leivät kevyesti ja jätä kuivumaan noin vuorokaudeksi (tai kuivaa 50-asteisessa uunissa pari tuntia).

Lämmitä uuni 190 asteeseen ja voitele n. 9X13-tuumainen vuoka. Murusta leipä kaulimella, ja kaada muruset suureen kulhoon. Sulata voi pannussa, lisää sipuli ja selleri (itse käytin lehtiselleriä, toimi hyvin), kuullota pehmeiksi. Sekoita kevyesti vatkatut munat ja kanaliemi leipäpalojen joukkoon. Seoksen tulee olla kosteaa, mutta ei muussimaista. Lisää tarvittaessa vettä. Sekoita sipuli, selleri, hierottu salvia ja valkosipulijauhe seokseen, ja mausta suolalla ja pippurilla.

Painele seos vuokaan, ja paista noin tunnin ajan, tai kunnes pinta on ruskea ja rapea.