Ystäväni Virpi on minun maailmani salaattikuningatar. Hän ymmärtää salaatin perimmäisen olemuksen, kuten voidaan todeta näistä kahdesta esimerkistä. Ensimmäinen on klassikko jo vuosien takaa, jälkimmäinen tämän kesän uusi tuttavuus.


Vähemmän on enemmän
- taivaallinen fetasalaatti

Kaksi nippua pehmeähköä salaattia (esim. tammenlehvä, roomansalaatti)
n. 200 g täysrasvaista fetajuustoa kuutioina
n. 1/2-1 dl hyvää oliiviöljyä
hyvin reippaasti valkosipulia (5-10 kynttä)
suolaa ja mustapippuria

Aloita murskaamalla tai pilkkomalla valkosipulinkynnet salaattikulhon pohjalle. Kaada päälle reilusti oliiviöljyä, ja anna maustua vähintään puoli tuntia. Revi salaatit valkosipuliöljyn joukkoon, ja lisää kuutioitu fetajuusto. Mausta vielä suolalla ja mustapippurilla, kumpikin mieluiten myllystä rouhittuna. Valmis!


Äijämäinen perunasalaatti
1 kg perunaa
200 g pekonia
1 pkt (4 kpl) bratwurstia
1 parsakaali
1 prk creme fraichea
(kevätsipulin varsia, tuoreita herkkusieniä)

Keitä perunat ja anna jäähtyä. Höyrytä parsakaali kypsäksi. Paista pannulla pieneksi pilkottu pekoni ja paloitellut bratwurstit. Halutessasi pilko herkkusienet ja paista pannulla, ja pilko myös sipulinvarret (tai sipulia, maun mukaan).

Paloittele perunat sopiviksi suupaloiksi, samoin kuin parsakaali. Lado kaikki ainekset suureen kulhoon ja sekoita hyvin. Lisää creme fraiche ja sekoita taas. Mausteeksi riittää pelkkä limepippuri, tai sen puuttuessa suola ja mustapippuri sekä teelusikallinen tai pari sitruunan mehua.