Asuimme viime talven pienessä rannikkokaupungissa, jossa ajanvietemahdollisuudet olivat rajalliset. Niinpä arkielämämme strukturoitui pitkälti kirjaston, antikvariaatin ja kahvilan muodostaman kolmion sisälle. Maanantaista perjantaihin päivä rytmittyi niin, että työskentelimme noin kello kolmeen tai puoli neljään, ja kävelimme sitten kahden korttelin matkan kahvilaan. Söimme joka päivä leivokset, paitsi silloin tällöin vaihtelun vuoksi kahvilan rouvan valmistamat kinkku-juustosämpylät. Kahvilasta jatkoimme matkaa antikvariaattiin, jossa istuskelimme tovin keskustelemassa antikvariaatin rouvan kanssa. Sen jälkeen menimme ruokakaupan kautta kotiin, ja aikaa jäi juuri sopivasti, jotta ruoka oli valmis kun Emmerdale alkoi.

Viikonloppuisin rutiineja oli vähemmän, mutta ne olivat sitäkin vahvempia. Kenties vahvin oli lauantairuokamme. Reseptin saimme eräältä keskustelupalstalta, jolla tuolloin vietimme runsaasti aikaa. Eräs palstalainen esitteli kerran naapurissaan asuneelta naisparilta saamansa mainion pizzaohjeen, joka aiheutti palstalla pienoisen hysterian. Ruoka nimettiin avarakatseisesti Lespopitsaksi. Oikeaoppisesti Lespopitsaa syödään lauantaina klo 18.

Lespopitsan salaisuus on maitoon tehdyssä taikinassa ja mehevän kermaisessa täytteessä. Pizzapuritaanin ruoka se ei siis ole!

Lespopitsa


Pohja:
2,5-3 dl maitoa
3-4 dl vehnäjauhoja
1/2 pussia kuivahiivaa
hyppysellinen suolaa
1 rkl ruokaöljyä

Täyte:
400 g jauhelihaa
2 prk tai 1 tuubi tomaattipyrettä
1 sipuli
2 dl kermaa
valkosipulia
suolaa
mustapippuria
200 g emmentaljuustoraastetta

Sekoita hiiva jauhoihin, ja sitten oikeanlämpöiseen maitoon. Lisää suola ja öljy. Taikina on puuhaarukalla sekoitettavaa ja pellille kaadettavaa, ei siis totutunlaista pizzataikinaa. Jätä taikina kohoamaan siksi aikaa, kun valmistat täytteen.

Paista jauheliha, kuullota sipulit, ja lisää niiden joukkoon tomaattipyre. Sekoita tasaiseksi, ja lisää kerma. Anna kastikkeen porista hiljalleen pannussa, ja mausta suolalla sekä pippurilla.

Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille, ja levitä lastalla tasaiseksi. Kaada taikinan päälle täyte, ja ripottele juusto pinnalle. Sitten vain uuniin, 200 astetta ja noin 20 minuuttia.

Täytteeseen voi lisätä monenlaista, itse olen kokeillut ainakin pekonia, oliiveja ja kapriksia.