Ystäväni Jaana on erityisesti italialaisen keittiön tuntija. Noin kymmenen vuotta sitten Jaana opasti minut arrabbiata-kastikkeen saloihin, mistä olen iäti kiitollinen. Tämä yksinkertainen tomaattikastike on herkullinen arkiruoka, joka hyvän leivän ja vihreän salaatin kera riittää kokonaiseksi ateriaksi.

Penne all´Arrabbiata

(vihaisen kokin tomaattikastike)

1/2-1 dl oliiviöljyä
n. 5 kynttä valkosipulia
1 prk/pkt tomaattimurskaa
n. 1/2-1 dl kuohukermaa
suolaa
mustapippuria
peperoncinoa

Lämmitä öljy kattilassa varovasti niin, ettei se kuumene liikaa. Pilko valkosipulin kynnet veitsellä (älä murskaa) ja lisää kattilaan. Lisää joukkoon myös 1-2 palkoa peperoncinoa; jos halajat miedompaa makua, lisää peperoncinot kokonaisina, ja kalastele ne pois öljystä ennen tomaattimurskan lisäämistä. Tulisemman maun saat murskaamalla peperoncinot.

Anna valkosipulien hautua öljyssä jonkin aikaa, mutta älä anna niiden ruskistua tai karamellisoitua. Lisää sitten öljyyn tomaattimurska sekä runsaasti suolaa ja mustapippuria. Peitä kattila kannella ja anna kastikkeen hautua hiljaisella lämmöllä (perinteisen sähkölieden asteikolla 1-2) vaikka parikin tuntia.

Ota kattila pois liedeltä, ja lisää kerma. Sekoita, ja anna tekeentyä viitisen minuuttia. Tarkista maku, ja lisää mausteita tarpeen mukaan.

Tarjoa penne-pastan ja parmesaani- tai grana padano -juuston kanssa.

Minun mielessäni tähän ruokaan ja erityisesti sen valmistusvaiheeseen kuuluu olennaisena osana myös kesäinen juoma, joka valmistetaan kevyestä italialaisesta valkoviinistä ja matalahiilihappoisesta kivennäisvedestä.