Olen ollut kaksi kuukautta vailla omaa keittiötä. Toiveissa on, että tämän viikon lopulla evakkoaika päättyy. Merkittävän osan evakkoajasta olemme viettäneet vanhempieni mökillä, jonka puutarhassa kasvaa ikivanhoja omenapuita sekä yksi nuori. Omenasato on ollut valtaisa, ja erityisesti isäni on kunnostautunut omenasoseen keittäjänä. Uskollisesti hän on kerännyt, kuorinut ja keittänyt. Minäkin innostuin keittelemään yhden paperikassillisen omenoita, mutta sitten harrastukselle tuli stoppi evakkohuoneen pakastelokeron tilallisen rajallisuuden muodossa.

Muutama viikko sitten kävimme satakunnassa sukuloimassa. Siellä tätini tarjosi ruoan päälle omenahyvettä. Omenahyvettä! En ollut vuosiin muistanut lainkaan tätä mainiota jälkiruokaa. Ja jankkaaja kun olen, on tuon sukulaisvierailun jälkeen evakkohuoneessamme omenahyve ollut iltaisin enemmän sääntö kuin poikkeus. Päällyksen koostumus on omenahyveessä dramaattisen tärkeää. Itse olen tarkoissa tutkimuksissani päätynyt seuraavaan:

Omenahyve

5 keskikokoista omenaa
1 dl voita
1 dl sokeria
2 dl kaurahiutaleita
1/2 dl vehnäjauhoja

Pilko omenat kuorineen matalan vuoan pohjalle. Sulata voi, ja lisää siihen sokeri. Sekoita joukkoon kaurahiutaleet ja vehnäjauho. Levitä seos omenalohkojen päälle, ja paista 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes kuorrutus on kauniin ruskea ja ylimääräinen neste on haihtunut.

Tarjoa vaniljakastikkeen tai kermavaahdon kera.

Kaurahiutaleet voi halutessaan korvata ohrahiutaleilla.